In Son en Breugel werden voor het eerst zakken ingezameld met plastic én drankpakken en blik, zoals hier op de Asterstraat. foto Ton van de Meulenhof

SON EN BREUGEL – Overal in het centrum van Son en Breugel liggen de zakken aan de straat.

Klaar om voor het eerst ingezameld te worden met niet alleen plasticafval, maar ook met lege drankpakken en metaal (PMD) erin. Inzamelaar Baetsen haalde de PMD-zakken al eerder in de wijk ’t Zand op, als proef, maar vanaf deze week gebeurt dat standaard in de hele gemeente. Vuilnisman Roy van den Heuvel: “Ja, het is toch wel anders, zwaarder. Al hebben we natuurlijk die zakken ook in ’t Zand al opgehaald.”

De gemeente zet deze stap om minder restafval in de grijze bak te krijgen. Dat afval is het duurste omdat het verbrand moet worden. Pakken, plastic en metaal kunnen worden hergebruikt en leveren nog geld op.

Uiteindelijk wil Son en Breugel net als de regio naar 5 procent in de grijze kliko. In de wijk ’t Zand moeten inwoners het grijze afval zelf naar een container brengen. In de rest van het dorp mag de kliko vanaf nu nog maar één keer per vier weken aan de straat worden gezet.

Bron: ED.nl