Wat is PMD eigenlijk?

PMD is een afkorting voor het afval van:
Plastic verpakkingen: (zoals plastic flessen, flacons, folies en zakken).
Metalen verpakkingen (zoals drinkblikjes, conservenblikken en deksels) .
Drinkpakken (zoals van sappen en zuivel).

Een groot deel van het dagelijks weggegooide huishoudelijk afval (restafval) bestaat uit PMD.

Tekst: Hugo de Haas van Dorsser, Woordkunstenaar | Credits: www.wordbites.nl
Film: Ontwerpgroep Lale | www.lale.nl

Recyclen van PMD
Restafval wordt in Nederland verbrand of gestort. Dat is jammer, want PMD bevat hoogwaardige grondstoffen die kunnen worden hergebruikt. In een uitvoerig sorteerproces, waarin tal van technieken, zoals een trommelzeef, luchtafscheider, magneetband en handmatige sortering worden toegepast, kan PMD door een specialistisch bedrijf worden gesorteerd worden verwerkt tot grondstof voor nieuwe producten.

Minder restafval = goed voor het milieu
Als PMD wordt ingezameld (naast GFT, papier en glas) blijft er nauwelijks restafval over. Dat is beter voor het milieu omdat er minder restafval verbrand hoeft te worden. Op deze manier kan de gemiddelde hoeveelheid restafval per huishouden teruggebracht worden van ruim 500 kilo per jaar naar slechts enkele kilo’s per jaar.

Akkoord over verpakkingsmateriaal
Het ministerie van Infrastructuur en Milieu, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en het verpakkende bedrijfsleven hebben in 2012 een akkoord gesloten om minder grondstoffen te gebruiken en meer verpakkingsmateriaal te recyclen. In het akkoord staat ook dat vanaf 1 januari 2015 alle gemeenten zelf verantwoordelijk worden voor het inzamelen en verwerken van verpakkingsafval. Lees verder op www.rijksoverheid.nl.